Nieuws

Een selectie uit de nieuwsberichten van afgelopen weken:

Vergoeding ontslag arbeidsongeschikte medewerker is onbelaste schadevergoeding

Een man werkt jarenlang bij zijn werkgever, maar raakt arbeidsongeschikt en meldt zich ziek. Zijn situatie verslechtert zodanig dat hij op een gegeven moment volledig arbeidsongeschikt wordt verklaard en een IVA-uitkering ontvangt. Ondanks zijn gezondheidsproblemen probeert hij terug te keren naar zijn werk, maar zonder succes. Uiteindelijk besluit zijn werkgever hem vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid te ontslaan. In dat kader ontvangt de man een ontslagvergoeding.

Vanwege onenigheid over de gang van zaken rond zijn arbeidsongeschiktheid en ontslag start de man een juridische procedure tegen zijn voormalige werkgever. Beiden komen uiteindelijk tot een schikking, waarbij de werkgever hem een bedrag betaalt om alle geschillen af te sluiten. De man ontvangt hiervoor € 55.000 bruto.

Wanneer hij aangifte doet voor de inkomstenbelasting, merkt de Belastingdienst het bedrag van € 55.000 aan als belastbaar loon. Hier is de man het echter niet mee eens. Hij dient een bezwaar in, omdat hij vindt dat de vergoeding niet als loon valt aan te merken. Hij wijst erop dat het bedrag bedoeld is als compensatie voor immateriële schade en de blijvende gevolgen voor zijn arbeidsvermogen die door de werkgever zijn veroorzaakt. Zijn bezwaar wordt echter afgewezen, en ook in beroep krijgt hij geen gelijk.

De man gaat vervolgens in hoger beroep. Het hof oordeelt dat hij gelijk heeft. De vergoeding is niet bedoeld als normaal inkomen of ontslagvergoeding, maar als compensatie voor de psychische schade en de impact op zijn arbeidsvermogen. Deze vergoeding valt daarom niet onder het loonbegrip en is onbelast.
 

Bron: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden | jurisprudentie | ECLI:NL:GHARL:2025:3003 | 13-05-2025

Terug

© CAS Hoorn